Voeding & Gezondheid
 
Dat voeding een grote invloed uitoefent op onze gezondheid en omgekeerd is iets dat we allemaal aanvoelen!
Er zijn al heel wat producten, kookboeken, diëten en voedingsconsulenten actief die ons de beste en gezondste manier van eten en voeding voorschrijven. Ieder met zijn of haar ervaring en van daaruit handelt. Ook zijn er heel wat wiskundige, gezondheidstechnische, farmaceuten, artsen, wetenschappers die zich buigen over het thema voeding. Ook de overheid moeit zich ermee, onderwijs, keurmerken, controles, berekeningen, statistieken, certificeringen. Er worden kreten geroepen als: eet bewust, eet vers! eet biologisch en zo voort... Het kan allemaal niet op. Maar wat kunnen we hier nu eigenlijk mee?

Het gerommel met voeding
Maar wie heeft er nu gelijk? Is er een juiste manier?
Er wordt enorm veel onderzoek gedaan naar voeding en gezondheid, daarbij worden de voedingsmiddelen tot op moleculair niveau uit elkaar gehaald en beoordeeld en waar nodig weer in de gewenste vorm samengesteld. Dit doet de veredeling van groenten en fruit zo, als ook de industrie die de producten verwerkt tot winkel formaat. Inmiddels zijn wij mensen hier zover in door geschoten dat bijna niemand het nog snapt.
Hoe ingewikkeld willen wij mensen het ons eigenlijk nog maken? kweekvlees uit het lab, groenten uit grote fabrieken (indoor-farming), GMO, je kunt zo eindeloos doorgaan.
Door al deze ingrepen en aanpassingen om tot een volmaakt voedingspatroon, product, wetenschap te komen, trekken we de samenstelling van groenten, fruit en vlees inmiddels zover uit verband dat er ook gewoon niets meer inzit. Onze producten bevatten eigenlijk ook geen inhoudsstoffen meer, tomaten bijvoorbeeld, die nog maar uit een paar 100 voedingselementen bestaan omdat die al voor 90% op steenwol in grote kassen geteeld worden en maar enkele hoofd en spore elementen via het water toegediend krijgen, en daarbij te bedenken dat een tomaat in de vollegrond uit meer dan 500.000 verschillende voedingselementen bestaat.

Energetische voeding
Rudolf Steiner heeft het er over in zijn boek: Menswaardige voeding, dat alle producten die rechtstreeks van het land of dier komen en biologische zijn geproduceerd ook een energetische voedingswaarde bezitten, echter verdwijnt de energetische voedingswaarde binnen 30 minuten na het oogsten van groente of fruit, aldus Steiner. Alle groenten, fruit, en dierlijke producten bezitten een nat als fysieke bouwstoffen en voedingsmiddelen ook een geestelijke / energetische voedingswaarde, deze voeding is volgens de antroposofie de ware voeding waar de mens iets mee kan, dit is de voeding voor de geest, ziel, het etherisch lichaam. Natuurlijk is fysieke voeding belangrijk voor de opbouw van het lichaam, maar daar houd het ook op! De ware ontwikkeling van onze ziel speelt zich af in het etherische en astrale deel van onze persoonlijkheid.
Alle natuurlijke oorspronkelijke voedingsmiddelen bezitten ook een etherisch en astraal lichaam, met elk een unieke codering en dus voedingswaarde voor ons etherisch en astraal lichaam (prana energie). Veel van onze huidige voedingsmiddelen zijn uitsluitend nog het materiële / fysieke deel van de groente en zelfs dit deel bestaat nog enkel uit een paar bouwstoffen, (zie kop: gerommel met voeding).
Het is dus niet zo verwonderlijk dat de huidige mens steeds meer problemen ervaart met de consumering van onze huidige voedingsmiddelen.

Allergieën
Hier aan verwant zijn de allergieën voor diverse producten zowel food als nonfood. Door het geknutsel en gerommel met de inhoudsstoffen worden producten gemaakt die heel ver van de biologische basis afstammen, zo had een huizenbouwer 100 jaar geleden keuze uit 3 materialen: houd, steen en ijzer, heeft hij nu keuze uit 1001 materialen die hem tot beschikking staan. Allergieën zijn natuurlijk niet alleen terug te voeren tot voeding en andere stoffen waar we mee in aanraking komen. Ook de psychische gesteldheid en belastbaarheid van de mens speelt hierin een grote rol. Allergieën zijn bij veel van ons mensen aanwezig en uiten zich vaak op momenten dat we onder stress staan.
Je hebt primaire allergenen: (koemelk, suiker, tarwe, gluten, gist, en soja) en secundaire allergenen: (alle andere stoffen en producten waar we mee in aanraking komen)
Zo heeft een hooikoorts patiënt (secundair allergeen) vaak een koemelk allergie als (primair allergeen).

Ook oude onverwerkte emoties en gevoelens  en wrok uit het verleden (kindertijd) spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van allergieën. Door deze d.m.v. regressie therapie of vergeving op te lossen kan de energie weer gaan stromen, en verdwijnen veel van deze klachten.
Veel van deze allergieën verdwijnen ook bij ontstressen, als we leren ons te voegen op het ritme van de schepping. Door het beoefenen van Yoga, Meditatie, Qi-Gong, tai-chi e.z.v. komt de prana energie opgang en geeft ons levensenergie, die helend is voor het lichaam.


Terug naar de basis
Veel klachten waar mensen mee komen zowel fysieke als psychische klachten zijn terug te vinden in het voedingspatroon.
Daarom zal in mijn coachingssessies ook gekeken worden naar het voedingspatroon / eetgewoonten. Ik ben geen diëtist of voedingsdeskundige, en ik zal u ook geen dieet of voedingspatroon opleggen, maar samen gaan we onderzoeken waar uw natuurlijke voedingsvoorkeur ligt. Deze is al bij de geboorte aangelegd en is voor ieder persoon anders. Maar de basis qua voeding zit in het gebruik van groente en fruit direct van het land of tuin, maar ook vlees en zuivel zijn belangrijk, maar eet zo puur mogelijk, zorg dat u zoveel mogelijk afblijft van bewerkte voedingsmiddelen!